Λίγα λόγια για εμάς…

Το project ASTRO (Aristotle Student Telescope for Radio-astronomy Observations) δημιουργήθηκε τον Ιούλιο του 2022 από την φοιτητική ομάδα διαστημικής BEAM του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Δημιουργία και εμπνευστές του project

Οι εμπνευστές του project είναι δύο φοιτητές του τμήματος Φυσικής, η Εύη Κουρσουμπά και ο Γιώργος Μιχαηλίδης, καθοδηγούμενοι από τον αναπληρωτή καθηγητή του τομέα Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής, Δρ. Παντελή Παπαδόπουλο και με την πολύτιμη συνεισφορά του φοιτητή  Γιάννη Λιόδη ως Project Scientist.

Στόχοι και Όραμα

Η ουσία του project έγκειται στην σχεδίαση και κατασκευή ενός ραδιοτηλεσκοπίου, ικανού να ανιχνεύει πληθώρα ραδιοπηγών, όπως ατομικό υδρογόνο (21 cm), σώματα του ηλιακού μας συστήματος, γαλαξίες, masers και χημικά μόρια, όπως αμμωνία και υδροξύλιο, στο διαστημικό χώρο. Ο γενικότερος στόχος του project, όμως, είναι να ενισχύσει και να συμβάλει στην ανάπτυξη της Ραδιοαστρονομίας και, συνεκδοχικά, της Αστρονομίας στην Ελλάδα. Ο εκτιμώμενος χρονικός ορίζοντας του project είναι 5 έτη με τρεις κύριες φάσεις: Σχεδίαση, Κατασκευή, Λειτουργία- Μετρήσεις.

Κίνητρα και Αντίκτυπος

Οι λόγοι που ώθησαν την BEAM στην γέννηση του ASTRO αφορούν κυρίως στην ελλιπή παρουσία φορέων σχετικών με την Ραδιοαστρονομία στον ελλαδικό χώρο, καθώς η μοναδική σχετική πρωτοβουλία είναι το PICTOR, το οποίο εδρεύει στην Αθήνα. Το έναυσμα για τη δημιουργία του ήταν η επιθυμία των φοιτητών για πρακτική εξάσκηση με ραδιοτηλεσκόπιο, αλλά και για να παράσχουν δεδομένα χρήσιμα σε αναλύσεις και διάφορες ερευνητικές δραστηριότητες. Το ASTRO ήρθε για να δώσει στον κλάδο της Ραδιοαστρονομίας στην Ελλάδα μια νέα διάσταση, να προσφέρει τη δυνατότητα στο ευρύ κοινό να ενημερωθεί και να εξοικειωθεί με αυτή.

Τοποθεσία και Εγκαταστάσεις

To ASTRO εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, ενώ οι δραστηριότητές του διεξάγονται στο Αστεροσκοπείο του ΑΠΘ για τα trainings, και στο εργαστήριο της BEAM στο Πολυτεχνείο του ΑΠΘ για τα meetings και τις κατασκευαστικές εργασίες.

Ομάδα και Δομή

Το ανθρώπινο δυναμικό του αριθμεί 40 μέλη, που απασχολούνται σε 6 ομάδες, οι οποίες είναι οι εξής: 

  •   Ομάδα Επιστημονικής Έρευνας
  •   Ομάδα Μηχανολόγων και Επιστήμης των Υλικών
  •   Ομάδα Ανάπτυξης Λογισμικού και Ιστοσελίδων
  •   Ομάδα Ρομποτικής
  •   Ομάδα Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών
  •   Ομάδα Μάρκετινγκ και Διαχείρισης Οικονομικών

Μέντορες και Συνεργάτες

Ο υπεύθυνος καθηγητής του project, Δρ. Παντελής Παπαδόπουλος έχει εργαστεί στο παρελθόν σε ένα από τα σημαντικότερα ραδιοτηλεσκόπια του πλανήτη, το James Clerk Maxwell στο Mauna Kea της Hawaii. Άλλοι μέντορες του project είναι οι:

Georgios Kyriakou, Post Doc. Research Fellow at Sapienza Università di Roma

Απόστολος Σπανάκης-Μισιρλής: Δημιουργός ραδιοτηλεσκοπίου PICTOR και λογισμικού Virgo

Βασίλειος Σπανάκης-Μισιρλής: Δημιουργός ραδιοτηλεσκοπίου PICTOR

Συνεργασία με Μηχανολόγους από την ομάδα του NRAO (National Radio Astronomy Observatory)

Τσεκάρετε τα Social Media μας

Για να ενημερώνεστε για τις δράσεις και την πρόοδο του project ASTRO, μπορείτε να ακολουθήσετε τις σελίδες της BEΑΜ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.