ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΣΚΟΠΙΟ ALMA*: Η ΨΥΧΗ ΤΗΣ ΕΡΗΜΟΥ ΑΤΑΚΑΜΑ
–Eden Phillpotts
* Alma στα ισπανικά σημαίνει ψυχή.
Πηγή: NRAO
Πηγή: Thales
Πηγή: Universe Today
Ηλιακό σύστημα: Πληθώρα ουρανίων σωμάτων έχει μελετηθεί από το ALMA στο ηλιακό μας σύστημα, όπως δορυφόροι, αστεροειδείς, κομήτες και πλανήτες.
Πηγή: ALMA Observatory
Πλανήτες: Το 2014, καθώς παρατηρούσαν τον νεαρό αστέρα HL Tauri, οι παρατηρητές του ALMA έκαναν πρωτοποριακές ανακαλύψεις σχετικά με τη δημιουργία πλανητών. Η εικόνα των λαμπρών, ομόκεντρων κύκλων του HL Tauri αποτέλεσε την πιο αδιαμφισβήτητη απόδειξη της αδιάλειπτης γένεσης πλανητών μέσα σε πρωτοπλανητικούς δίσκους και οδήγησε στο συμπέρασμα ότι οι πλανήτες σχηματίζονται γρηγορότερα απ’ ό,τι είχαμε υπολογίσει μέχρι πρότινος.
Η αναζήτηση απαντήσεων για την δημιουργία πλανητών δεν σταμάτησε εκεί, καθώς το 2018 δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα μιας έρευνας, κατά τη διάρκεια της οποίας συνεργάστηκαν επιστήμονες απ’ όλα τα μήκη και πλάτη της Γης, βασισμένα σε εικόνες 20 πρωτοπλανητικών δίσκων σε κοντινή απόσταση. Τα πιο αξιόλογα συμπεράσματα που εξήγαγε αυτή η έρευνα είναι ότι πλανήτες γίγαντες, όπως ο Ουρανός παραδείγματος χάριν, παίρνουν το σχήμα τους με πολύ πιο ραγδαίους ρυθμούς από αυτό που πιστεύαμε και ότι έχουν την τάση να σχηματίζονται σε τρομακτικά μακρινές αποστάσεις από το άστρο του συστήματός τους.
Πηγή: ALMA Observatory
Σχηματισμός αστέρων: Τα αστέρια σχηματίζονται από μοριακά νέφη ή αστρικά φυτώρια. Ένα αστρικό φυτώριο είναι ικανό να παράγει χιλιάδες νεογέννητα άστρα για όσο υπάρχει. Έχουν ανακαλυφθεί αστρικά φυτώρια σε πλήθος σχημάτων και μεγεθών, κάτι το οποίο επηρεάζει τους αστέρες που δημιουργούνται.
Το 2018, το ALMA μαζί με άλλα τηλεσκόπια, έφερε στο φως τον εσωτερικό ιστό των αστρικών φυτωρίων στο Νεφέλωμα του Ωρίωνα. Ο ιστός αυτός αποτελείται από κόκκινα νήματα, τα οποία μπορούν να εντοπιστούν μόνο από τηλεσκόπια που λειτουργούν στο εύρος μήκους κύματος του χιλιοστού και δεν είναι ορατά στο οπτικό και υπέρυθρο φως, καθιστώντας το ALMA ένα από τα ελάχιστα τηλεσκόπια ικανό να το απεικονίσει.
Το 2021, οι αστρονόμοι, με τη βοήθεια του ALMA, διεύρυναν τις μελέτες τους με στόχο να χαρτογραφήσουν τη συμπαντική μας γειτονιά και να ανακαλύψουν τις παραλλαγές των «αστροπαραγωγών» γαλαξιών.
Πηγή: ALMA Observatory
Θάνατος αστέρων: Τα αστέρια φτάνουν στο τέλος τους με πολλούς τρόπους. Κάποια καταλήγουν σε σουπερνόβα4. Άλλα μετατρέπονται σε κόκκινους γίγαντες5 κι έπειτα, αρχίζουν να χάνουν τη μάζα τους αποβάλλοντας αέρια και σωματίδια, δημιουργώντας τελικά, ένα πλανητικό νεφέλωμα. Οι παρατηρητές του ALMA έχουν κάνει σημαντικές ανακαλύψεις και για τις δύο φάσεις των αστρικών θανάτων.
Το 2017, σε συνεργασία με το Hubble της NASA και το Παρατηρητήριο ακτίνων Χ Chandra, διεξήχθη μία εμπεριστατωμένη έρευνα για το Supernova 1987A, που συγκλόνισε τους αστρονόμους τριάντα χρόνια νωρίτερα, προσφέροντας νέες εικόνες και στοιχεία.
Το 2020, παρατηρώντας μερικούς κόκκινους γίγαντες, οι επιστήμονες του ALMA κατέρριψαν τη θεωρία κατά την οποία τα παραγόμενα αέρια τους είναι οπωσδήποτε σφαιρικά. Στην περίπτωση που επικοινωνούν με ένα άλλο άστρο ή εξωπλανήτη, το σχήμα τους μεταβάλλεται.
Πηγή: ALMA Observatory
Σχηματισμός γαλαξιών: Το οξυγόνο δεν υπήρχε ανέκαθεν στο σύμπαν. Δημιουργήθηκε μέσα στους αστέρες και απελευθερώθηκε από αυτούς στην δύση της ζωής τους.
Πηγή: ALMA Observatory
Μαύρες τρύπες: Το παρατηρητήριο του ALMA σε συνεργασία με άλλα ραδιοτηλεσκόπια δημιούργησαν ένα συμβολόμετρο στο μέγεθος της Γης, το Event Horizon Telescope Collaboration, για να απαθανατίσουν την πρώτη εικόνα μιας μαύρης τρύπας, κάτι το οποίο επετεύχθη το 2019. Πρόκειται για τη μαύρη τρύπα στο κέντρο του γαλαξία Μ87.
Πηγή: ALMA Observatory
Υψηλότερη ανάλυση εικόνων: Η ομάδα του ALMA προχώρησε στη χρήση του Band 10 για την αποστασιοποίηση των κεραιών, προκειμένου να λαμβάνει πιο καθαρές εικόνες από τις παρατηρήσεις της. Με τις βελτιώσεις αυτές, το ραδιοτηλεσκόπιο μπορεί να ανιχνεύει με λεπτομέρεια αντικείμενα στην επιφάνεια της Σελήνης που φτάνουν έως και τα 10 μέτρα!
Πηγή: Space.com
Σχηματισμός πλανητών γύρω από δίδυμους αστέρες6: Οι επιστήμονες του ALMA μελέτησαν τους πρωτοπλανητικούς δίσκους δύο διδύμων συστημάτων, του D.F Tau και του F.O Tau. Στο σύστημα D.F Tau μόνο ο ένας πρωτοπλανητικός δίσκος είναι μαγνητικά κλειδωμένος με το άστρο του, ενώ ο άλλος έχει αποκολληθεί. Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι το άστρο που έχει απολέσει τον δίσκο του περιστρέφεται με έντονους ρυθμούς. Δεν ισχύει όμως, το ίδιο και για το σύστημα F.O Tau, όπου τα άστρα κινούνται με πιο αργούς ρυθμούς και κάνουν πιο κυκλικές περιφορές. Εκεί οι δύο δίσκοι παραμένουν μαγνητικά κλειδωμένοι στα άστρα τους.
Το συμπέρασμα που εξήγαγαν, λοιπόν, είναι ότι συνθήκες πιο ομαλές, όπως στην περίπτωση του συστήματος F.O Tau, ευνοούν περισσότερο τη γένεση πλανητών.
Πηγή: Space.com
Εύρεση μοριακών ειδών σε μακρινό γαλαξία: Οι παρατηρητές του ALMA μετά από διεξαγωγή ερευνών για τον γαλαξία NGC 253, στην κοιτίδα του οποίου γεννιούνται πολλά αστέρια, ανακάλυψαν πάνω από εκατό μοριακά είδη. Είναι αξιόλογο να αναφερθεί αυτή η ανακάλυψη, γιατί ποτέ στο παρελθόν δεν έχουν βρεθεί τόσα πολλά πέρα από τον γαλαξία μας. Αυτά τα μοριακά είδη προσφέρουν σημαντικές πληροφορίες για τα διαφορετικά στάδια της ζωής των αστέρων.
Το ραδιοτηλεσκόπιο ALMA έχει ακόμη πολλά να προσφέρει στην αστρονομική κοινότητα. Αυτό φαίνεται εξάλλου, από τις συνεχείς πρωτοποριακές ανακαλύψεις του, αλλά και από την εξέλιξη των δυνατοτήτων του, αφού όσο περνά ο καιρός μάς εξασφαλίζει όλο και πιο ευκρινείς εικόνες. Για όσο οι αστρονόμοι του παρατηρητηρίου δεν επαναπαύονται και υποκινούνται από την περιέργεια για την βαθύτερη κατανόηση του σύμπαντος, η ανθρωπότητα θα αδημονεί για τα νέα ευρήματα του ALMA.
ΣΥΜΒΟΛΟΜΕΤΡΟ: Συνδυασμός πλήθους οργάνων τοποθετημένων σε μακρινές αποστάσεις, με σκοπό τη λήψη εικόνων υψηλής ευκρίνειας.
ΜΟΡΙΑΚΟ ΝΕΦΟΣ: Νέφος μέσα στο οποίο είναι ευνοϊκές οι συνθήκες σχηματισμού μορίων.
HUBBLE: Τηλεσκόπιο της NASA, το οποίο έχει τεθεί σε τροχιά γύρω από τη Γη από το 1990.
ΣΟΥΠΕΡΝΟΒΑ: Αλλιώς υπερκαινοφανής αστέρας. Πρόκειται για την έκρηξη ενός αστέρα λίγο πριν φτάσει στο τέλος της ζωής του.
ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΓΙΓΑΝΤΑΣ: Ένας αστέρας μπορεί να μετατραπεί σε κόκκινο γίγαντα ένα στάδιο πριν τον θάνατό του. Αποκτά τεράστιο όγκο, η μάζα του αραιώνει και θερμοκρασία στην επιφάνειά του πέφτει. Μετά από αυτό, αρχίζει να χάνει την υπόστασή του.
ΔΙΔΥΜΟΙ ΑΣΤΕΡΕΣ: Δίδυμοι αστέρες ονομάζονται εκείνοι που περιφέρονται ο ένας γύρω από τον άλλον.
Επιστημονική επιμέλεια: Δέσποινα Κασίμογλου
Μετάφραση: Δέσποινα Κασίμογλου
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
- ALMA Observatory, “About ALMA, at first glance”, https://www.almaobservatory.org/en/about-alma/, [πρόσβαση 05/08/2024]
- NAOJ (National Astronomical Observatory of Japan), “Milestones”, https://alma-telescope.jp/en/milestones, [πρόσβαση 05/08/2024]
- The Editors of Encyclopaedia Brittanica, “Atacama Large Millimeter Array”, https://www.britannica.com/topic/Atacama-Large-Millimeter-Array, [πρόσβαση 05/08/2024]
- ALMA Observatory, “Discoveries”, https://www.almaobservatory.org/en/about-alma/how-alma-works/early-discoveries/, [πρόσβαση 11/08/2024]
- Event Horizon Telescope, “Astronomers Reveal First Image of the Black Hole at the Heart of Our Galaxy”, https://eventhorizontelescope.org/blog/astronomers-reveal-first-image-black-hole-heart-our-galaxy, [πρόσβαση 13/08/2024]
- Mark Thompson (2023), “A New Technique Has Dramatically Improved ALMA’s Resolution”, https://www.universetoday.com/164335/a-new-technique-has-dramatically-improved-almas-resolution/, [πρόσβαση 13/08/2024]
- Robert Lea (2024), “Massive radio telescope array investigates the birth of planets around twin stars”, https://www.space.com/twin-star-system-alma-investigation, [πρόσβαση 13/08/2024]
- ALMA Observatory, “A Glimpse by Molecules – a Production Line Inside a Busy Star Factory in a Starburst Galaxy”, https://alma-telescope.jp/en/news/starfactory-202403, [πρόσβαση 13/08/2024]
- Καστανάς, Π. (2020), Προς τ’ άστρα, Αθήνα: ΚΑΚΤΟΣ